Kuchařské recepty pro každého

Králík po vlámsku

Potřebujeme tyto suroviny:
4 králičí stehna
50 g uzené pancetty
2 cibule
2 stroužky česneku
200 g sušených švestek
1 dcl brandy
0,25 l kuřecího vývaru
2 lžíce hladké mouky
0,5 l piva
kousek másla
sůl
pepř
čerstvý tymián
3 bobkové listy
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Švestky namočíme do brandy naředěného trošičkou teplé vody.
Stehna osolíme a opepříme.
Na rozehřátém másle osmahneme na plátky nakrájenou cibuli.
Až cibule začne zlátnout, vyjmeme ji, na výpeku opečeme stehna z obou stran a vyjmeme.
Dáme zpět osmahlou cibuli, přidáme česnek nakrájený na plátky a na proužky nakrájenou slaninu a za stálého míchání restujeme.
Pak přidáme mouku, zase orestujeme, přidáme bylinky, zalijeme vývarem, rozmícháme, přidáme švestky i s nálevem a vrátíme do kastrolu maso.
Potom zalijeme pivem, chvilku povaříme, přikryjeme a dáme na 1,5 hodiny do trouby (v polovině dušení maso obrátíme).
Hotové maso vyndáme z omáčky, tu zredukujeme na správnou hustotu, přidáme kousek studeného másla a vrátíme zpět stehna.
Králíka po vlámsku podáváme s vařenými brambory nebo s noky.
Králík po vlámsku
Králík po vlámsku