Kuchařské recepty pro každého

Krakonošův mazanec

Potřebujeme tyto suroviny:
400 g polohrubé mouky
trochu soli
80 g moučkového cukru
citrónová kůra
3 žloutky
100 g rozpuštěného másla
50 g loupaných mandlí
80 g rozinek
100 ml mléka
na kvásek: 200 ml mléka + 30 g droždí + 1 lžice cukru + 60 g polohrubé mouky
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Z mléka, rozdrobeného droždí, cukru a polohrubé mouky připravíme kvásek, který necháme vykynout.
V mouce rozmícháme sůl, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, žloutky a rozpuštěné vlažné máslo.
Přimícháme kvásek a vlažné mléko a vypracujeme těsto.
Nakonec přidáme drobně sekané mandle (trochu jich odložíme na ozdobu) a rozinky.
Těsto zamícháme a necháme na teplém místě přikryté utěrkou kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, vyválíme kulatý bochník, dáme na vymazaný plech a necháme znovu vykynout.
Potom nahoře nožem nakrojíme asi 2 cm hluboko kříž, mazanec potřeme žloutkem, posypeme hrubým cukrem a zbytkem nasekaných mandlí a v předehřáté troubě upečeme.
Krakonošův mazanec
Krakonošův mazanec