Kuchařské recepty pro každého

Karlovarský závin

Potřebujeme tyto suroviny:
700 g telecího masa z kýty nebo plece
100 g slaniny
100 g šunky
3 vejce
10 g másla
2 kyselé okurky
40 g sádla
1 lžíce hladké mouky
sůl
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Maso vykostíme, rozřízneme na plát, dobře naklepeme a osolíme.
Pak na něj rozložíme velké plátky slaniny a šunky, na to rozetřeme smaženici připravenou z vajec a másla a povrch posypeme nadrobno pokrájenou okurkou.
Maso zavineme, převážeme silnou nití a dáme do pekáče na rozpálené sádlo péct (60 až 65 minut).
Během pečení maso otáčíme, aby bylo ze všech stran červené, poléváme šťávou a podléváme horkou vodou.
Měkké maso vyjmeme, odstraníme nit, nakrájíme na plátky a uložíme na mísu.
Šťávu zaprášíme moukou, podusíme, rozředíme vývarem nebo horkou vodou, chvíli povaříme a pak přecedíme.
Část omáčky nalijeme na maso, zbytek dáme do omáčníku.
Podáváme s brambory a s hráškem nebo s rýží.
Karlovarský závin
Karlovarský závin