Kuchařské recepty pro každého

Kapr po srbsku

Potřebujeme tyto suroviny:
1,5 kg šupinatého kapra
60 g slaniny
1 kg napolo uvařených brambor
60 g hladké mouky promíchané s mletou sladkou paprikou
1/4 litru kysané smetany
40 g másla
sůl
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Kapra očistíme, vykucháme, hlavu a ocasní partii odkrojíme, po délce jej rozdělíme na dvě půlky a páteř z vyšší půlky vykrojíme.
Pak půlky kapra na vrchni straně příčně trochu šikmo několikrát nařízneme, osolíme a do každého zářezu vložíme plátek slaniny a kousek másla.
Pekáč vymažeme máslem a narovnáme do něho napolo uvařené, oloupané, na plátky nakrájené a osolené brambory.
Potom na pekáč položíme mřížku, na ni dáme připraveného kapra a vložíme do trouby.
Po krátkém opečení poprášíme kapra moukou promíchanou s paprikou, a když povrch začne znědnout, poléváme kapra občas rozkvedlanou kysanou smetanou.
Pečení trvá přibližně 20 až 25 minut.
Upečené půlky kapra opatrně přendáme na mísu, posypeme jemně rozsekanou petrželkou a ozdobíme plátky nakrájeným citronem.
Kapr po srbsku
Kapr po srbsku