Kuchařské recepty pro každého

Kapr na černo

Potřebujeme tyto suroviny:
1,5 kg kapra
150 ml octa
40 g másla
kořenová zelenina
50 g petržele
6 kuliček pepře
nové koření
menší bobkový list
tymián
kousíček citronové kůry
trocha zázvoru
sůl
250 ml černého piva
80 g perníku
50 g rybízové zavařeniny
20 g šípkové zavařeniny
jíška z po 30 gramech mouky a másla a 10 g cukru
30 g ořechů
5 sušených švestek
20 g mandlí
30 g rozinek
citronová šťáva
2 lžíce červeného vína
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Z očištěného a vykuchaného kapra vypláchneme krev octem a zachováme, rozkrájíme ho pak na porce a osolíme je.
Mezitím si na másle osmahneme do růžova na kolečka nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, po chvíli ji zalijeme vařící osolenou vodou, přidáme ocet s krví, pepř, bobkový list, nové koření, tymián, zázvor, citronovou kůru, černé pivo a vše povaříme.
Pak přidáme nastrouhaný perník, zavařeninu a jíšku s cukrem a opět vše povaříme.
Omáčku pak procedíme do dalšího hrnce, dochutíme podle chuti citronovou šťávou, přidáme sušené švestky a kapra, kterého povaříme do dvaceti minut, pak přidáme nakrájené ořechy, spařené rozinky a spařené a na nudličky nakrájené mandle.
Dochutíme ještě červeným vínem a necháme v chladném místě do druhého dne.
Pak kapra už jen na malém plameni ohřejeme a podáváme.
Kapr na černo
Kapr na černo