Kuchařské recepty pro každého

Jidáše

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g polohrubé mouky
100 g másla
0,25 litru mléka
50 g droždí
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 žloutky
strouhaná kůra
trocha soli
50 g sekaných loupaných mandlí na posypání
1 bílek na potření těsta
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Droždí promícháme se lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky a necháme vzejít na teplém místě.
Do mísy dáme ostatní přísady, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme pružné těsto.
Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout tak dlouho, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozválíme na vále posypaném moukou a skleničkou vykrajujeme kolečka.
Ta přendáme na plech, ještě chvíli necháme kynout, pak rádýlkem uděláme rýhy, potřeme rozšlehaným bílkem s troškou mléka, posypeme mandlemi a v předehřáté troubě upečeme dorůžova.
Podáváme čerstvé a s medem.
Jidáše
Jidáše