Kuchařské recepty pro každého

Jesenická žemlovka

Potřebujeme tyto suroviny:
200 g měkkého tvarohu
5 housek
2 vejce
2 jablka
3 dcl mléka
1 žloutek
50 g másla
50 g rozinek
4 lžíce cukru
špetka mleté skořice
špetka soli
na sníh: 2 bílky
2 lžíce cukru
špetka soli
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme 2 lžíce cukru, špetku soli a promícháme.
Housky a jablka nakrájíme na plátky.
Třetinu plátků z housek krátce namočíme ve vaječné směsi a rozložíme je na dno zapékací formy (kterou jsme lehce vymazali máslem).
Na ně rozložíme jablečné plátky, posypeme je polovinou rozinek a špetkou skořice, pokapeme trochou másla a zakryjeme další třetinou namočených plátků housek.
Tvaroh rozmícháme se žloutkem a zbylým cukrem a vmícháme zbylé rozinky.
Tuto směs rozetřeme na vrstvu housek, zakryjeme poslední třetinou namočených plátků housek, pokapeme máslem a pečeme v předehřáté 170°C dozlatova (asi 30 minut).
Z bílků a špetky soli ušleháme sníh, přidáme do něj cukr a ušleháme dotuha.
Sníh navrstvíme lžící na upečenou žemlovku a ještě ji krátce zapečeme v troubě rozpálené na maximum, dokud sníh nezačne zlátnout.
Pak ihned podáváme.
Jesenická žemlovka
Jesenická žemlovka