Kuchařské recepty pro každého

Jehněčí polévka s lesními houbami

Potřebujeme tyto suroviny:
2 litry jehněčího vývaru
2 jehněčí brzlíky
1 řapíkatý celer
1 cibule
3 stroužky česneku
1 hrst sušených hub
4 snítky šalvěje svázané nití do kytičky
creme fraiche
1 mrkev
6 klobouků lesních hub (lišky
hřiby atd.)
6 listů šalvěje
4 lžíce zeleného hrášku
4 lžíce uvařených růžiček květáku
máslo
hladká mouka
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Brzlíky uložíme na noc do mléka.
Před použitím je opláchneme a uvaříme ve vývaru do měkka.
Pak je zchladíme, zbavíme blanky a nakrájíme na osminy.
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, na kousky nakrájený řapíkatý celer, nasekané sušené houby a nakrájený česnek, přidáme trochu mouky a opražíme, až vznikne světlá jíška.
Pak vše zalijeme vývarem, přidáme kytičku šalvěje a vaříme pozvolna asi hodinu a půl.
Pak vše rozmixujeme včetně bylinek bez stonků a vmícháme 4 lžíce creme fraiche a dvě lžíce másla.
Na másle orestujeme na kusy nakrájené klobouky hub a kusy brzlíků.
Jakmile chytí barvu, přidáme hrášek a květák a nasekanou šalvěj a necháme na pánvi ještě necelé dvě minuty.
Směs rovnoměrně rozdělíme na dna talířů, zalijeme horkou polévkou a podáváme.
Jehněčí polévka s lesními houbami