Kuchařské recepty pro každého

Jehněčí kýta s mrkví a bramborami

Potřebujeme tyto suroviny:
jehněčí kýta
250 g šalotky
750 g mrkve
1 kg malých brambor
sůl
pepř
2 stroužky česneku
snítka rozmarýnu
půl svazku tymiánu
3 lžíce olivového oleje
1 l masového vývaru
250 ml růžového vína
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
Maso osolíme a opepříme.
Česnek oloupeme, nakrájíme na plátky a smícháme s olejem.
Kýtu touto směsí potřeme a pečeme v předehřáté troubě 2 hodiny při 200°C.
Smícháme vývar a víno a tekutinou podléváme, občas je obrátíme.
Oloupeme šalotku, mrkev očistíme, omyjeme a podélně rozčtvrtíme, brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky a bylinky omyjeme, osušíme a otrháme z nich lístky.
Vším obložíme cca 45 minut před koncem tepelné úpravy jehněčí pečení.
Hotové maso nakrájíme na plátky.
Vypečenou šťávu a zeleninu osolíme, opepříme a spolu s kýtou rozdělíme na mísu.
Jehněčí kýta s mrkví a bramborami
Jehněčí kýta s mrkví a bramborami