Kuchařské recepty pro každého

Játra po tyrolsku

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kg vepřových jater
100 g slaniny nakrájené na špalíky
2 mrkve
1 petržel
půlka celeru
1 cibule
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
2 l zeleninového vývaru
sůl
mletý pepř
celý pepř
nové koření
bobkový list
3 větvičky tymiánu
3 lžíce hladké mouky
500 ml mléka
1 smetana ke šlehání
1 zakysaná smetana
citronová šťáva
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Játra odblaníme, omyjeme, osušíme, prošpikujeme špalíky slaniny, ze všech stran je opepříme a dáme na chvíli do lednice.
Kořenovou zeleninu oloupeme a nahrubo nastrouháme.
V hrnci rozpustíme máslo, přilijeme olej a játra ze všech stran opečeme.
Pak játra vyjmeme, do hrnce dáme nadrobno nakrájenou cibuli a zeleninu a smažíme 10 minut na mírném plameni.
Pak dáme zpět játra, zalijeme vývarem, přidáme celý pepř, nové koření a tymián a hodinu dusíme doměkka.
Játra a koření vyjmeme, zbylý obsah hrnce propasírujeme nebo rozmixujeme a mírně zahřejeme.
Mouku promícháme s trochou mléka, přilijeme zbytek mléka, smetanu ke šlehání a zakysanou smetanu.
Směs opatrně vlijeme do omáčky, zahřejeme, dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
Přidáme játra a znovu prohřejeme.
Podáváme s pečenými bramborami.
Játra po tyrolsku
Játra po tyrolsku