Kuchařské recepty pro každého

Jahodové věnečky

Potřebujeme tyto suroviny:
3/4 hrnku hrubé mouky
1 hrnek vody
8 lžic másla
4 vejce
špetka soli
na krém : 1 hrnek rozmačkaných jahod + 6 lžic moučkového cukru + 2–3 lžíce ztuženého tuku + půl kostky másla + půl kostky rostlinného másla
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Vodu přivedeme k varu a přidáme špetku soli a máslo.
Až se začne voda vařit, pomalu do ní sypeme mouku a mícháme, až je těsto hladké, lesklé a nelepí se na vařečku ani na dno nádoby.
Pak sundáme z ohně a necháme vychladnout.
Do vlažného těsta zapracujeme postupně po jednom vejce a těsto dobře propracujeme.
Cukrářským sáčkem tvoříme bochánky na tukem vymazaný plech a pečeme v horké troubě asi 20 minut (pokud možno po dobu pečení troubu neotevírat).
Upečené věnečky ještě horké rozkrojíme a necháme vychladnout.
Pak je plníme jahodovým krémem a polijeme citrónovou polevou.
Krém připravíme tak, že máslo, rostlinné máslo a cukr ušleháme do lehké pěny a vmícháme vychladlý ztužený tuk a jahody (jahody musí mít pokojovou teplotu, jinak se krém srazí).
Jahodové věnečky
Jahodové věnečky