Kuchařské recepty pro každého

Husa po staročesku

Potřebujeme tyto suroviny:
husa (cca 3,5 kg)
hlávka zelí
3 jablka
500 g brambor
1 cibule
30 ml octa
2 lžičky soli
1 lžička kmínu
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Očištěnou husu osolíme a necháme odležet.
Pak ji okmínujeme, vložíme do pekáče (pokud je husa větší, lze ji předem naporcovat), podlijeme vodou a zvolna pečeme při 180°C.
Během pečení propíchneme vidličkou, aby se sádlo vypeklo.
Přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou.
Zelí očistíme, nakrájíme na nudličky.
K téměř měkkému masu přidáme do pekáče na kolečka krájenou cibuli, nakrájené hlávkové zelí, zastříkneme octem a okmínujeme.
Asi po 10 minutách pečení přidáme nahrubo nastrouhaná jablka a také na kostky krájené brambory.
Pečeme společně s husou do měkka ještě asi 15-20minut.
Husa po staročesku
Husa po staročesku