• 1 pórek
• 150 g mraženého hrášku
• 1 cibule
• 600 ml drůbežího vývaru
• 1 hrst máty
• 1 stroužek česneku
• 100 ml kysané smetany
• 2 lžíce másla
• 2 plátky toastového chleba
V hrnci rozehřejeme lžíci másla, přidáme na kolečka nakrájený pórek a nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme asi 8 minut.
Pak zalijeme vývarem, přivedeme k varu, přidáme hrášek a vaříme asi 3 minuty.
Pak sundáme z ohně, osolíme, opepříme, přidáme nasekanou mátu, rozmixujeme tyčovým mixérem a vešleháme smetanu.
Plátky toastového chleba nakrájíme na kostky a spolu s prolisovaným česnekem osmahneme na zbylém másle.
Polévku podáváme společně s česnekovými krutóny.