Kuchařské recepty pro každého

Hrachová polévka s kapřím mlíčím

Potřebujeme tyto suroviny:
250 g loupaného hrachu
mlíčí ze 3 kaprů
1 malý celer
10 dkg másla
0,5 dcl sladké smetany
2 žloutky
sůl
pepř
muškátový oříšek
osmažené kostičky housky
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Hrách namočíme na dvě hodiny do 1 litru studené vody.
Celer očistíme a uvaříme zvlášť v osolené vodě.
Uvařený celer nakrájíme na kostky a vývar přidáme k hrachu, který uvaříme do měkka.
Mlíčí osolíme, z obou stran osmahneme na polovině másla, nasekáme nadrobno, spolu s celerem přidáme do hrachové polévky a povaříme dalších 10 minut.
Pak propasírujeme přes síto nebo rozmixujeme, přidáme zbytek másla, sladkou smetanu, ochutíme solí, pepřem a trochou muškátového oříšku, přivedeme k varu, odstavíme a vešleháme žloutky.
Podáváme s osmaženou houstičkou a ozdobíme kysanou smetanou.
Hrachová polévka s kapřím mlíčím