Kuchařské recepty pro každého

Hovězí pečeně s kyselou omáčkou

Potřebujeme tyto suroviny:
1,5 kg hovězí pečeně
2 cibule
kořenová zelenina (mrkev
petržel
celer)
300 ml suchého červeného vína
150 ml bílého vinného octa
4 hřebíčky
1 bobkový list
1 lžička celého pepře
1 lžička jalovce
40 g másla
250 ml vývaru
70 g sušených meruněk
70 g sušených švestek
1-2 lžíce tmavé jíšky
cukr
sůl
pepř
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Maso omyjeme, osušíme, svážeme nití a dáme do kastrolu.
Cibule oloupeme a zapíchneme do nich hřebíčky.
Kořenovou zeleninu očistíme a nahrubo nastrouháme.
Zeleninu s cibulí dáme do hrnce, přidáme 1,5 l vody, víno, ocet a koření, přivedeme k varu, necháme vychladnout a nalijeme na maso.
Přikryjeme pokličkou a necháme v chladnu marinovat 3 dny za občasného obracení.
Pak maso vyjmeme, osušíme a ze všech stran orestujeme na rozehřátém másle.
Zalijeme vývarem a 2 hodiny dusíme.
Pak maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a necháme ho asi 10 minut odpočinout.
Do výpeku scedíme asi 125 ml marinády, přidáme meruňky a švestky, osolíme, opepříme a osladíme, zahustíme jíškou a asi 5 minut povaříme.
Pečeni nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a bramborovými knedlíky s chlebem.
Hovězí pečeně s kyselou omáčkou
Hovězí pečeně s kyselou omáčkou