Kuchařské recepty pro každého

Hovězí klopsy v rajské omáčce

Potřebujeme tyto suroviny:
400 g mletého masa
1 cibule
2 stroužky česneku
50 g sýra Niva
4 plátky toastového chleba
sůl
pepř
2 lžíce hladké mouky
3 lžíce oleje
na omáčku: 1 cibule + 2 karotky + čvrtka celeru + 3 lžíce rajčatového protlaku + 2 lžíce oleje + 1 lžíce másla + 1 lžíce hladké mouky + sůl + pepř + 1 lžíce cukru + špetka skořice
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Na dvou lžicích rozpáleného oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
Toastový chléb zvlhčíme vodou, vymačkáme a přidáme k mletému masu.
Přidáme také nastrouhanou nivu, mouku, sůl a pepř a promícháme.
Ze směsi tvarujeme koule o průměru cca 2 cm, které potřeme olejem a pečeme 10 minut při 200°C.
Omáčku připravíme tak, že rozehřejem olej s máslem a na něm osmahneme mahrubo nastrouhanou karotku a celer.
Po pěti minutách přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, přidáme cukr a za stálého míchání jej necháme zkaramelizovat.
Pak vmíchámne protlak, opražíme, zaprášíme hladkou moukou, důkladně promícháme, zalijeme litrem horké vody, osolíme, opepříme, přidáme skořici, prošleháme a přelijeme do čistého hrnce.
Vložíme upečené klopsy a společně 5 minut podusíme.
Hovězí klopsy v rajské omáčce
Hovězí klopsy v rajské omáčce