Kuchařské recepty pro každého

Houbová smetanová polévka

Potřebujeme tyto suroviny:
5 dkg sušených hub (nebo 50 dkg čerstvých hub)
čtvrtka malého celeru
2 mrkve
1 petržel
1 malá cibule
2 stroužky česneku 1 lžíce másla
250 ml smetany
70 g rýže
1 l vývaru z masoxu
2 bobkové listy
půl lžičky tymiánu,
sůl
čerstvá petrželka
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Předem namočené sušené houby nakrájíme nahrubo, sáme do hrnce, přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přilijeme vývar z masoxu, přidáme bobkový list a vaříme do měkka.
Pak vyndáme bobkový list, přidáme tymián, vše rozmixujeme, přecedíme přes cedník, přidáme vařenou rýži, smetanu a máslo, ochutíme solí a můžeme podávat.
Porce polévky zdobíme nasekanou petrželkou.
Houbová smetanová polévka