Kuchařské recepty pro každého

Horácký koláč

Potřebujeme tyto suroviny:
20 dkg hladké mouky
10 g kvasnic
1 vejce
2,5 dkg cukru krupice
3 dkg másla
1 dcl mléka
sůl
na náplň: 10 dkg máku + 20 dkg mrkve + 20 dkg jeřabinového kompotu +
10 dkg kompotu z černého rybízu + 1 dcl mléka + 5 dkg moučkového cukru
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
V části oslazeného mléka necháme vykynout droždí.
Do přesáté mouky vlijeme ohřáté mléko, přidáme 2/3 rozpuštěného másla, vykynuté droždí, vejce, vypracujeme těsto s vláčnou konzistencí a necháme vykynout.
1/4 těsta si necháme stranou, ostatní rozdělíme na 5 bochánků, které rozválíme do kruhu a položíme na máslem pomaštěný plech.
Odložený zbytek těsta znovu rozdělíme na 5 dílů a vyválíme tenké válečky, ze kterých pro každý kruh těsta vytvoříme 3 kruhy, a to jeden na okraj, jeden malý do středu a jeden mezi ně, na rozhraní dvou náplní.
Do středu malého kruhu dáme černý rybíz, do středního kruhu dáme jeřabinový kompot a do vnějšího jemně nastrouhanou mrkev, kterou jsme spolu s mletým mákem podusili ve šťávě z kompotů a v mléce.
Koláče necháme dobře vykynout, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme do zlatova.
Horácký koláč
Horácký koláč