Kuchařské recepty pro každého

Holandské třešně

Potřebujeme tyto suroviny:
300 g listového těsta
1 třešňový kompot
2 lžíce Maizeny
2 lžíce práškového cukru
500 ml šlehačky
2 ztužovače šlehačky
3 lžíce práškového cukru
2 balíčky vanilínového cukru
na polevu: 150 g práškového cukru + 1 lžíce citrónové šťávy + 2 lžíce kompotové šťávy nebo ovocného sirupu
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Těsto vyválíme na pomoučené desce do obdélníkového tvaru, přendáme na plech opláchnutý studenou vodou, propícháme vidličkou a v předehřáté troubě upečeme do zlatova.
Ještě horké těsto rozřežeme ostrým nožem na dva 10 cm široké pásy.
Třešňový kompot přecedíme a 250 ml kompotové šťávy přivedeme do varu.
V 50 ml kompotové šťávy rozmícháme 2 lžíce Maizeny a 2 lžíce práškového cukru, vlijeme do horké šťávy a za stálého míchání přivedeme k varu.
Několik pěkných kompotových třešní odložíme na ozdobu, ostatní vmícháme do uvařené směsi a necháme vychladnout.
Vychlazenou třešňovou náplň natřeme na jeden pás těsta.
Šlehačku vyšleháme se ztužovačem, práškovým a vanilínovým cukrem dotuha.
Nahrubo natřeme na třešňovou náplň a necháme v chladu ztuhnout.
Práškový cukr rozmícháme s citrónovou šťávou a 2 lžícemi kompotové šťávy do hladka.
Polevou potřeme druhý plát těsta a nakrájíme ho na čtverce.
Na ztuhnutou šlehačku pokládáme čtverce těsta, řezy nakrájíme a ozdobíme ztuhlou šlehačkou a třešní.
Holandské třešně
Holandské třešně