Kuchařské recepty pro každého

Holandská bramborová polévka

Potřebujeme tyto suroviny:
750 g hovězího krku
1 kg brambor
2 cibule
2 stroužky česneku
zelenina do polévky
sůl
1 lžička celého pepře
2 bobkové listy
muškátový ořech
půl svazku majoránky
150 g sýra na strouhání
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Hovězí omyjeme, dáme do hrnce, přidáme oloupanou a na čtvrtiny nakrájenou cibuli, zalijeme 2 litry studené vody, přidáme bobkový list, sůl a pepř, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi 1,5 hodiny (pěnu sbíráme děrovanou lžící).
Brambory omyjeme a nakrájíme na malé kostičky.
Česnek nakrájíme na kolečka a sýr na kostičky.
Majoránku omyjeme a otrhámme lístky ze stopky.
Měkké maso vyjmeme z vývaru, který pak přecedíme a uvaříme v něm brambory.
K bramborám přidáme česnek a vaříme asi 10 minut.
Maso obereme z kostí, nakrájíme na kostičky a spolu se zeleninou vložíme do vývaru.
Polévku promícháme a dochutíme solí a muškátovým ořechem.
Podáváme posypané majoránkou.
Holandská bramborová polévka