Kuchařské recepty pro každého

Hnětynky

Potřebujeme tyto suroviny:
300 g polohrubé mouky
250 g másla
125 g moučkového cukru
125 g cukru jemná krupice
3 vejce
1 balíček vanilkového cukru
2 lžíce rumu
citronová kůra půlky citronu
1 lžička prášku do pečiva
na polevu: 200 g moučkového cukru + 1 lžíce horké vody + 3 lžíce rumu
na ozdobu: cukrové lístečky + kvítky + holubičky + srdíčka aj.
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Máslo a vejce vyndáme z ledničky cca 1-2 hodiny předem, aby měly pokojovou teplotu.
Rozměklé máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně přidáváme žloutky.
Pak vmícháme rum, vanilkový cukr a citronovou kůru a opatrně přidáme z bílků ušlehaný sníh a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Kulaté formičky na hnětynky (formičky na pizzu) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Lžící do nich opatrně dáme těsto - tak do 1 cm výšky.
Pečeme v předehřáté troubě při cca 150°C asi půl hodiny (při pečení se těsto rovnoměrně rozteče a trochu vyskočí).
Hnětynky
Hnětynky