• 1 hlava z kapra a další odřezky
• mlíčí z 1 kapra
• 10 dkg kořenové zeleniny
• 2 dkg oleje
• 3 dkg másla
• 4 dkg hladké mouky
• 1 houska
• mléko
• strouhanka
• vejce
• sůl
• muškátový květ
• zelená petrželka
Hlavy bez žáber a odřezky z kapra vaříme v osolené vodě asi půl hodiny, přidáme mlíčí a povaříme 8 minut.
Mlíčí vyndáme, dáme do misky a vychladlé rozetřeme s houskou předem namočenou v mléce.
Přidáme vejce a tolik strouhanky, abychom měli těsto na knedlíčky.
Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, osmahneme na oleji, zalijeme ji asi 0,5 l vývaru a krátce povaříme.
Z másla a mouky připravíme tmavší jíšku, přidáme k zelenině, zalijeme zbytkem vývaru a přivedeme k varu.
Do vroucí polévky zaváříme malé knedlíčky z připravené směsi.
Jakmile vyplavou, stáhneme polévku z ohně a knedlíčky necháme dojít.
Polévku dochutíme muškátovým květem, osolíme a přidáme sekanou petrželovou nať.