Kuchařské recepty pro každého

Francouzský koláč

Potřebujeme tyto suroviny:
300 g polohrubá mouka
200 g studené máslo
1 ks vejce
1 lžíce cukr moučka
0,5 kg jablka
rum
strouhanka
meruňková marmeláda
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Mouku, máslo, vejce, sůl a cukr zpracujeme v hladké těsto a dáme do lednice odpočinout na 2 hodiny.
Kulatý plech na koláč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
Těsto na plech do tenoučka roztáhneme a u krajů opatrně zvedneme.
Neloupaná jablka rozpůlíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na plátky.
Těsto propícháme vidličkou a poklademe ho plátky jablek tak, aby byl každý plátek slupkou nahoru.
Jakmile je plech plný, jablka zalijeme meruňkovou marmeládou, kterou jsme rozmíchali s lžící vody a pár kapkami rumu (koláč můžeme ještě posypat moučkovým cukrem) a dáme péct do středně rozehřáté trouby.
Pečeme tak dlouho, dokud není slupka na jablíčkách hnědá a marmeláda s cukrem nezkaramelizovala.
Francouzský koláč
Francouzský koláč