Kuchařské recepty pro každého

Francouzské brambory se žampiony

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kg brambor
350 g uzené krkovice
150 g žampionů
1 pórek
1 paprika
150 g tvrdého sýra
3 vejce
20 g másla
sůl
pepř
kmín
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Žampiony očistíme a nakrájíme na kousky i s nožičkami.
Na pánvi rozpustíme kousek másla a houby zlehka orestujeme, přidáme drcený kmín a trochu osolíme.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky spolu s paprikou.
Pórek omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka.
Zapekácí mísu vymažeme máslem a naskládáme do ní jednu vrstvu brambor, které osolíme a opepříme.
Krkovici nakrájíme na kousky nebo nudličky a smícháme s žampiony.
Část směsi dáme do mísy na vrstvu brambor, na to dáme kolečka pórku a strouhaný sýr.
Opět vyskládáme vrstvou brambor, které okořeníme, a směsí žampionů, krkovice, pórku a nakonec posypeme zbytkem nastrouhaného sýra.
Zapékací mísu přikryjeme a dáme na 20 minut do předem vyhřáté trouby.
Pak odkryjeme a pečeme dalších 10-15 minut.
Až brambory zezlátnou, přidáme osolená rozšlehaná vejce a necháme na chvilku zapéct.
Nakonec francouzské brambory posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme ještě 5 minut.
Francouzské brambory se žampiony
Francouzské brambory se žampiony