Kuchařské recepty pro každého

Francouzská zelňačka

Potřebujeme tyto suroviny:
1 větší hlávka zelí
100 g slaniny
300 g cibule
4 stroužky česneku
2 větší mrkve
3 petržele
půlka celeru
1 lžíce olivového oleje
sůl
bílý pepř celý
černý pepř
bobkový list
tymián
200 ml bílého vína
čerstvá zelená petrželka
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo, z hlávky zelí odstraníme tuhý košťál a rozkrájíme na 4 díly.
Na slanině s olejem necháme zesklovatět cibuli s bílým pepřem a bobkovým listem.
Přidáme zelí a mírně oblanšírujeme.
Na minutu zakryjeme poklicí a necháme vydusit.
Přidáme očištěnou, na kusy pokrájenou mrkev, celer, petržel a zalijeme horkou vodou.
Vaříme na mírném ohni, dokud kořenová zelenina nezměkne.
Osolíme, opepříme, přidáme tymián a bílé víno.
Kořenovou zeleninu vyjmeme a propasírujeme do vývaru.
Francouzská zelňačka