Kuchařské recepty pro každého

Flambovaný jablečný salát s vlašskými ořechy

Potřebujeme tyto suroviny:
6 kyselejších křehkých jablek
2 lžíce citronové šťávy
100 ml suchého bílého vína
1 lžíce hnědého cukru
2 lžíce rozinek
1 vanilkový lusk
50 g vlašských ořechů
2 lžíce zakysané smetany
50 ml calvadosu
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Jablka rozkrájíme na čtvrtky, oloupeme je a zbavíme jader.
Čtvrtky ještě nakrájíme na menší kousky a vložíme je do hrnce.
Přidáme citronovou šťávu, bílé víno, hnědý cukr a rozinky.
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábeme z něj dřeň.
Lusk i dřeň přidáme k jablkům a vše přivedeme do varu.
Pod pokličkou jablka 4 až 5 minut podusíme - měla by být měkká, ale nesmí se rozpadat.
Hrnec odstavíme z plotny.
Odstraníme vanilkový lusk, jablka slijeme a vývar uschováme.
Vlašská jádra nahrubo rozsekáme.
Do tekutiny vmícháme zakysanou smetanu a krém rozdělíme na dezertní talířky.
Ořechy a jablka promícháme, vše upravíme na talířky.
Calvados mírně zahřejeme, po porcích ho zapálíme v kovové naběračce a nalijeme na každou porci jablečného salátu.
Flambovaný jablečný salát s vlašskými ořechy
Flambovaný jablečný salát s vlašskými ořechy