Kuchařské recepty pro každého

Finská pečená štika s rýžovou nádivkou

Potřebujeme tyto suroviny:
1 štika
půl hrnku rýže
2 vejce uvařená natvrdo
3 lžíce smetany
2 lžíce másla
3 lžíce strouhanky
sůl
pepř
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Rybu vyčistíme, odstraníme šupiny, důkladně potřeme zvenku i zevnitř solí a necháme 60 minut odležet.
Mezitím uvaříme rýži.
Vejce nakrájíme na malé kousky, přidáme rýži a smetanu, dochutíme solí a pepřem.
Vzniklou směsí naplníme štiku, položíme do vymazaného pekáče, potřeme rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou.
Pečeme v předehřáté troubě při 225°C asi 10 minut, potom teplotu snížíme na 190°C.
Do pekáče přilijeme trochu vody se smetanou a rybu touto směsí občas potřeme.
Doba pečení závisí na velikosti štiky, většinou pečeme 30 až 40 minut.
Finská pečená štika s rýžovou nádivkou