Kuchařské recepty pro každého

Fazulačka

Potřebujeme tyto suroviny:
150 g bílých fazolí
1 mrkev
1 petržel
100 g anglické slaniny
1 cibule
nové koření
pepř celý i mletý
bobkový list
majoránka
sůl
česnek
kostka masoxu
1 -2 lžíce octa
2-2,5 dcl smetany
zásmažka
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Přebrané a oprané fazole nasypeme do tlakového hrnce, zalejeme vodou a necháme několik hodin máčet.
Potom do hrnce přidáme několik kuliček nového koření a pepře, 2-3 bobkové listy, mrkev a petržel, kůži ze slaniny, uzavřeme hrnec a dáme vařit.
Vaříme asi půl hodiny, pak vypneme a počkáme, až hrnec přestane syčet.
Zatím nakrájíme slaninu na drobné kostičky a rozškvaříme na pánvičce.
Přidáme pokrájenou cibuli a společně se slaninou osmažíme.
Hrnec otevřeme, vyndáme z polévky kuličky koření, bobkový list a kůži ze slaniny - to vyhodíme, pak také mrkev a petržel, které pokrájíme a vrátíme do polévky.
Do polévky nasypeme obsah pánvičky, vlijeme smetanu, osolíme, přidáme kostku masoxu nebo slepičího bujonu a za občasného míchání přivedeme znovu k varu a zahustíme zásmažkou.
Okořeníme mletým pepřem a majoránkou, přidáme ocet a ještě chvíli vaříme.
Nakonec přidáme rozetřený česnek a dále nevaříme.
Na talíři sypeme zelenou petrželkou nebo pažitkou.
Fazulačka