• 400 g dýně hokaido (bez semínek)
• 1 brambor (druh který se dobře rozvaří)
• 1 cibule
• kousek čerstvého zázvoru velikosti vlašského ořechu
• 2 lžíce oleje
• 750 ml zeleninového vývaru
• 1 svazek jarní cibulky
• 200 ml smetany na šlehání
• 100 g sušených amerických brusinek
• sůl
• pepř
• šťáva ze 2 pomerančů
Dýni nakrájíme na kostky, brambory oloupeme a nakrájíme, cibuli nakrájíme nadrobno a zázvor oloupemee a nakrájíme nadrobno.
Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a krátce v něm osmahneme cibuli, zázvor, dýni a brambory.
Pak zalijeme vývarem a přikryté vaříme 30 minut.
Jarní cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme nadrobno.
Polévku rozmixujeme dohladka, přidáme smetanu, brusinky a znovu přivedeme k varu.
Ochuťte solí a pepřem, přidáme pomerančovou šťávu a jarní cibulku a necháme prohřát (už nevaříme!) 5 minut.
Podle potřeby znovu ochutíme solí a pepřem.