Kuchařské recepty pro každého

Dunajské vlny

Potřebujeme tyto suroviny:
300 g polohrubé mouky
200 g másla
3 lžíce kakaa
200 g práškového cukru
5 vajec
2 polévkové lžíce rumu
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
680 g vypeckovaných višní
na krém: 1 vanilkový pudinkový prášek + 5 dcl mléka + 40 g cukru + 125 g másla
na polevu: 75 g tmavé čokolády + 60 g másla
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Máslo utřeme s práškovým cukrem do pěny.
Při stálém šlehání po jednom přidáváme celá vejce a 1 polévkovou lžíci rumu.
Pak přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a promícháme.
Polovinu těsta natřeme na máslem vymazaný plech.
Do druhé poloviny přidáme kakao a další lžíci rumu, promícháme a natřeme na světlé těsto.
Vypeckované višně rozdělíme na těsto a zlehka přitlačíme.
Těsto vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 20-30 minut.
Krém připravíme tak, že pudinkový prášek rozmícháme v mléce, za stálého míchání uvaříme pudink a necháme vychladnout.
Změklé máslo utřeme s cukrem a po lžících přidáváme do vychladlého pudinku.
Na vychladlé těsto rozetřeme krém a koláč odložíme do chladničky ztuhnout.
Po ztuhnutí ho polijeme polevou, kterou připravíme tak, že na mírném ohni rozpustíme máslo s čokoládou.
Při stálém míchání utřeme dohladka.
Dunajské vlny
Dunajské vlny