Kuchařské recepty pro každého

Domácí české rohlíky se sýrem

Potřebujeme tyto suroviny:
260 ml vlažné vody
20 g oleje
10 g soli
300 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
17,5 g čerstvého droždí (nebo 1,5 lžičky instantního droždí)
5 g cukru
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Nejprve připravíme kvásek z 2 lžic vody, droždí, cukru a 1 lžíce mouky a necháme vzejít na teplém místě.
Pak přidáme ostatní suroviny a vymícháme těsto, které necháme asi 40 minut kynout.
Z nakynutého těsta pak uděláme bochánky (velikost je jen na nás, jak chceme velké rohlíky), necháme je ještě chvíli nakynout a pomocí válečku vyválíme elipsovité placky.
Levou rukou uchopíme spodní okraj placky a pravou dlaní stáčíme vrchní okraj placky do tvaru rohlíku.
Při vinutí rohlíku potahujeme levou rukou placku směrem dolů, čímž se placka prodlužuje a rohlík má lepší vinutí.
Po zamotání mírně uválíme, dáme na plech, necháme odpočinout (nakynout), nakonec posypeme strouhaným sýrem a pečeme v předehřáté troubě 10 až 15 minut při 200°C.
Domácí české rohlíky se sýrem
Domácí české rohlíky se sýrem