• 260 ml vlažné vody
• 20 g oleje
• 10 g soli
• 300 g polohrubé mouky
• 200 g hladké mouky
• 17,5 g čerstvého droždí (nebo 1,5 lžičky instantního droždí)
• 5 g cukru
Nejprve připravíme kvásek z 2 lžic vody, droždí, cukru a 1 lžíce mouky a necháme vzejít na teplém místě.
Pak přidáme ostatní suroviny a vymícháme těsto, které necháme asi 40 minut kynout.
Z nakynutého těsta pak uděláme bochánky (velikost je jen na nás, jak chceme velké rohlíky), necháme je ještě chvíli nakynout a pomocí válečku vyválíme elipsovité placky.
Levou rukou uchopíme spodní okraj placky a pravou dlaní stáčíme vrchní okraj placky do tvaru rohlíku.
Při vinutí rohlíku potahujeme levou rukou placku směrem dolů, čímž se placka prodlužuje a rohlík má lepší vinutí.
Po zamotání mírně uválíme, dáme na plech, necháme odpočinout (nakynout) a nakonec můžeme posypat solí a kmínem a pečeme v předehřáté troubě 10 až 15 minut při 200°C.