Kuchařské recepty pro každého

Cuketová bábovka

Potřebujeme tyto suroviny:
540 g polohrubé mouky
340 g oloupané cukety
400 g cukru krupice
3 vejce
230 ml oleje
2 lžíce kakaového prášku
3/4 balíčku prášku do pečiva
jemně nastrouhaná kůra z půlky citronu
máslo na vymazání
hrubá mouka na vysypání
moučkový cukr
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Cuketu nastrouháme najemno, necháme chvíli stát (aby pustila vodu) a pak z ní vymačkáme přebytečnou vodu.
Do velké mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva.
Žloutky vyšleháme s cukrem a citronovu kůrou a vešleháme olej.
Směs přilijeme k mouce a vymícháme hladké těsto, do kterého přidáme cuketu a pak zlehka po částech vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Třetinu těsta oddělíme a vmícháme do ní prosáté kakao.
Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Nejprve do ní nalijeme asi 4 cm vysokou vrstvu světlého těsta.
Na ni rozdělíme lžící kolem dokola formy přibližně třetinu kakaového těsta.
Na něj nalijeme zbylé světlé těsto a vršek uhladíme.
Lžící na něj naneseme zbylé kakaové těsto, které pomocí vidličky mírně promícháme se světlým těstem (či spíše tmavé těsto vidličkou zatlačíme do světlého) a vršek opět uhladíme.
Dáme do předehřáté trouby a pečeme nejprve 12 minut při 180°C, pak teplotu zmírníme na 160°C a bábovku dopečeme (asi 50 minut).
Před podáváním bábovku posypeme moučkovým cukrem .
Cuketová bábovka
Cuketová bábovka