Kuchařské recepty pro každého

Citrónový koláč

Potřebujeme tyto suroviny:
250 g hladké mouky
30 g krystalového cukru
60 g moučkového cukru
1 vejce
30 g mandlí
trochu soli
150 g másla
na krém: 3 citrony + 200 g krystalového cukru + 4 vejce + 100 g másla
na ozdobu: plátky citrónu + čerstvá máta
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Hladkou mouku promícháme s oběma cukry, jemně mletými mandlemi a trochou soli.
Přidáme máslo s vejcem a vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme asi hodinu odpočinout v ledničce.
Mezitím připravíme citronový krém tak, že z citrónů nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu, přidáme cukr a našlehaná vejce a na mírném ohni mícháme tak dlouho, dokud krém nezhoustne.
Pak odstavíme z ohně, necháme trochu vychladnout a vmícháme máslo.
Krém dáme vychladit do ledničky.
Těsto vyválíme, vložíme do formy, propícháme vidličkou, dáme do předehřáté trouby a pečeme při 180°C asi 20 minut (dozlatova).
Upečený korpus necháme vychladnout.
Pak na něj rozetřeme připravený a vychlazený citronový krém, poklademe plátky citronu a ozdobíme čerstvou mátou.
Citrónový koláč
Citrónový koláč