Kuchařské recepty pro každého

Chřestová polévka se smrži

Potřebujeme tyto suroviny:
2 hrsti čerstvých očištěných smržů
1 svazek vařeného bílého chřestu
1 pórek
100 g másla
3 polévkové lžíce hladké mouky
2 l domácího kuřecího vývaru
0,3 l smetany
2 lžíce creme fraiche
suché martini
sůl
pepř
tymián
rozmarýn
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Na másle zpěníme pokrájenou bílou část pórku, zaprášíme moukou a připravíme světlou jíšku.
Rozředíme vývarem, přidáme bylinky svázané provázkem a necháme hodinu pomalu provařit.
Pak přidáme na špalíčky nakrájený vařený chřest, smetanu, trochu martini, sůl a pepř a deset minut povaříme.
Potom odstavíme z plotny.
Do polévky vmícháme creme fraiche a máslo, vyjmeme svázané bylinky, polévku rozmixujeme a přelijeme přes jemný cedník.
Smrže nakrájíme na jemné kousky, orestujeme na másle asi pět minut a přidáme do hotové polévky.
Chřestová polévka se smrži