Kuchařské recepty pro každého

Chřestová polévka s tymiánem

Potřebujeme tyto suroviny:
3 hrnky oloupaného a nasekaného bílého chřestu
3 hrnky drůbežího vývaru
2 hrnky plnotučného mléka
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 stroužek česneku
sůl
1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
1 bobkový list
trocha nastrouhané citronové kůry
muškátový oříšek
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Chřest zalijeme vývarem, přidáme polovinu připraveného tymiánu, bobkový list a utřený česnek, přivedeme k varu a na menším ohni vaříme pod pokličkou deset minut.
Potom slijeme (vývar uchováme) a chřest rozmixujeme.
Mouku krátce osmahneme na másle (nesmí začít hnědnout) a za stálého míchání pomalu přiléváme mléko.
Ochutíme muškátovým oříškem a vmícháme vývar a rozmixovaný chřest, přivedeme k varu a odstavíme.
Přidáme citronovou kůru a dochutíme zbylým tymiánem a solí.
Chřestová polévka s tymiánem