Kuchařské recepty pro každého

Chalupářské buchty

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g polohrubé mouky
0,3 l mléka
1 vejce
1 žloutek
50 g másla
50 g sádla
42 g droždí (1 kostka)
4 lžíce cukru
sůl
sádlo na vymazání pekáče
moučkový cukr na posypání
na náplň: švestky z kompotu + 200 g mletého máku + 100 g cukru + 0,5 l mléka + sušená citronová kůra
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Do prosáté mouky dáme kvásek vzešlý z mléka, droždí a lžíce cukru, přidáme vejce a žloutek, zbylý cukr, vlažné mléko a sádlo a zbytek mléka se špetkou soli.
Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Mezitím připravíme náplň tak, že mletý mák povaříme s mlékem a cukrem a ochutíme citronovou kůrou.
Z vykynutého těsta krájíme kousky, které plníme makovou nádivkou a švestkou, dobře uzavřeme, namáčíme do sádla, vkládáme do pekáče, necháme ještě asi 20 minut kynout, pak je vložíme do předehřáté trouby (na 180°C), po deseti minutách zmírníme teplotu a 20 minut dopékáme dozlatova.
Upečené buchty necháme vychladnout.
Chalupářské buchty posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Chalupářské buchty
Chalupářské buchty