Kuchařské recepty pro každého

Černá omáčka

Potřebujeme tyto suroviny:
200 g nastrouhané kořenové zeleniny (mrkev + celer + petržel)
100 g medu
50 g švestkových povidel
50 g nastrouhané cibule
50 g perníku
50 g másla
250 ml černého 12° piva
2 lžíce krystalového cukru (na karamel)
1 hrst rozinek + oloupaných mandlí a vlašských ořechů
sůl
mletý pepř
špetka tymiánu
5 kuliček nového koření
1 bobkový list
šťáva z 1 citrónu
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Nastrouhanou cibuli a ostatní zeleninu na sucho osmahneme, přidáme pivo, povidla, citrónovou šťávu, med a koření a omáčku 20 minut zvolna povaříme.
Pak ji protřeme přes síto, rozředíme vodou, zahustíme strouhaným perníkem, obarvíme karamelem, ochutíme pokrájenými mandlemi, rozinkami a ořechy, omastíme máslem a ještě 15 minut povaříme.
Černou omáčku podáváme k rybě nebo vánočce.
Černá omáčka
Černá omáčka