Kuchařské recepty pro každého

Broskvový kompot

Potřebujeme tyto suroviny:
3 kg zralých tvrdých broskví
1,5 l vody
500 g pískového cukru
1 lžička kyseliny citrónové
8 hvězdiček badyánu
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Svaříme vodu s cukrem.
Broskve omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na půlky, vypeckujeme a ponoříme do studené vody, v níž jsme rozpustili kyselinu citrónovou.
Půlky broskví narovnáme do čistých zavařovacích sklenic vždy řeznou stranou dolů a do každé z nich přidáme dvě hvězdičky badyánu.
Zalijeme teplým sirupem, asi 1,5 cm pod hrdlo sklenice a pevně uzavřeme víčkem.
Sklenice s kompoty vložíme do hrnce s teplou vodou a sterilujeme 20 až 25 minut při teplotě 85°C.
Broskvový kompot
Broskvový kompot