Kuchařské recepty pro každého

Bratislavské rohlíčky ořechové

Potřebujeme tyto suroviny:
600 g polohrubé mouky
40 g droždí
2 dcl mléka
60 g cukru
2 žloutky
250 g másla
špetka soli
1 vejce na potření
na nádivku: 60 g moučkového cukru + 0,5 dcl mléka + 80 g mletých ořechů + 1 lžička skořice + rozinky
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Připravíme kvásek: do vlažného mléka přidáme cukr a droždí a necháme vzejít.
Kvásek přidáme do mouky, přidáme ještě žloutek, rozpuštěné máslo a sůl, vypracujeme těsto a necháme ho v teple vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na stejné obdélníky.
Z náplně (mléko s cukrem přivedeme do varu, přidáme umleté ořechy a skořici a za stálého míchání odpaříme.
Pak přidáme předem namočené rozinky
) vyformujeme váleček, ten zabalíme do těsta a vytvarujeme rohlíček do tvaru M.
Rohlíky položíme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, necháme nakynout, znovu je potřeme a upečeme v předehřáté troubě při 190°C.
Bratislavské rohlíčky ořechové
Bratislavské rohlíčky ořechové