Kuchařské recepty pro každého

Bratislavské rohlíčky makové

Potřebujeme tyto suroviny:
600 g polohrubé mouky
40 g droždí
2 dcl mléka
60 g cukru
2 žloutky
250 g másla
špetka soli
1 vejce na potření
na nádivku: 60 g moučkového cukru + 0,5 dcl vody + 80 g máku + citronová kůra
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Připravíme kvásek: do vlažného mléka přidáme cukr a droždí a necháme vzejít.
Kvásek přidáme do mouky, přidáme ještě žloutek, rozpuštěné máslo a sůl, vypracujeme těsto a necháme ho v teple vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na stejné obdélníky.
Z makové náplně (vodu s cukrem přivedeme do varu, přidáme mletý mák a nastrouhanou citronovou kůru a za stálého míchání odpaříme ) vyformujeme váleček, ten zabalíme do těsta a vytvarujeme rohlíček do tvaru C.
Rohlíky položíme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, necháme nakynout, znovu je potřeme a upečeme v předehřáté troubě při 190°C.
Bratislavské rohlíčky makové
Bratislavské rohlíčky makové