Kuchařské recepty pro každého

Bramborový závin s jablky

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kg brambor
500 g polohrubé mouky
1 vejce
špetka soli
100 g kysané smetany
750 g navinulých jablek
60 g skořicového cukru
100 g cukru písku
100 g másla
cukr moučka na ozdobu
mouka na vál
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Brambory dobře omyjeme a uvaříme ve slupce.
Necháme je vychladnout a pak je oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme nebo propasírujeme do připravené hluboké mísy.
Přidáme prosátou mouku, vejce, špetku soli a elektrickým hnětačem vypracujeme hladké těsto.
Bramborové těsto nenecháváme dlouho stát, protože poměrně řídne. Těsto rozdělíme na pomoučeném vále na tři stejné díly, ze kterých vyválíme obdélníky.
Od krajů je směrem do těsta šikmo nařízneme na prožky asi 8cm dlouhé.
Střed těsta potřeme hustou zakysanou smetanou.
Jablka (nejlépe sladkokyselá) oloupeme, rozkrojíme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na tenké plátky, popřípadě nastrouháme na hrubém struhadle.
Máme-li jablka příliš šťavnatá, posypeme je strouhankou.
Nakrájená jablka položíme na smetanu doprostřed závinu, posypeme skořicovým a pískovým cukrem.
Nakrájené proužky těsta přes sebe překládáme a postupně tak tvoříme závin.
Uprostřed těsto k sobě dobře přitiskneme, aby se při pečení neoddělovalo a náplň zbytečně nevytékala.
Závin přendáme na plech (můžeme ho vyložit pečícím papírem), potřeme ho rozpuštěným máslem a upečeme v rozehřáté troubě při 200°C dozlatova.
Hotové záviny necháme vychladnout, potom je nakrájíme na dílky a pocukrujeme.
K jablkům můžeme jako vylepšení přidat rozinky nebo vlašské ořechy a závin nakonec polít pudinkovým šodó.
Bramborový závin s jablky
Bramborový závin s jablky