Kuchařské recepty pro každého

Bramborové koblihy

Potřebujeme tyto suroviny:
50 dkg polohrubé mouky
40 dkg vařených teplých lisovaných brambor
250 ml mléka
1 kostka kvasnic
1 lžíce cukru
6 dkg másla
3 žloutky
citronová kůra
sůl
rum
tužší povidla
2 kostky ztuženého tuku na smažení
kolečka mrkve
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě.
Ještě teplé je prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přidáme máslo, mouku, žloutky, citronovou kůru, sůl, rum a kvásek (ten připravíme tak, že do teplého mléka dáme 1 lžíci cukru a kostku kvasnic a necháme vzejít), vypracujeme tužší těsto a necháme vykynout.
Potom z těsta lžící vykrajujeme kousky, které dáváme na dobře pomoučený vál, plníme povidly, zabalíme jako koláček, otočíme a necháme ještě chvíli kynout.
V malém kastrůlku (koblížky musí plavat) rozpustíme 1 ztužený tuk a do rozpáleného vkládáme koblížky vykynutou stranou dolů.
Musí se do kastrůlku vejít tak akorát - podle velikosti tak 5-6 dokola a jeden doprostřed, ale pozor nabudou.
Až vyběhnou, ztlumíme plamen, za chvíli je obrátíme a dosmažíme do červena.
Při smažení přidáváme do tuku na kolečka nakrájenou mrkev - tuk se tolik nepřepaluje.
Druhý tuk přidáváme postupně s každou další várkou koblížků kousek.
Usmažené koblížky odložíme na ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk a pak je podle chuti buď jenom pocukrujeme nebo obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Pozor: protože těsto na bramborové koblihy rychle řídne, je lépe nachystat si dvě várky bramborových koblih, dát první smažit, druhá kyne, třetí si chystáme.
A tak pořád dokola.
Když si jich totiž najednou nachystáme moc, tak překynou a pak při smažení ztratí svůj tvar.
Bramborové koblihy
Bramborové koblihy