• mletý kmín
• 2 dl smetany na vaření
• sůl
• 500 g brambor
• 15 dl vody
• 1 lžíce pažitky
• 4 str. česneku
• 1 slepičí bujón
• 2 lžíce másla
• 3 dkg mouky
• petrželka
Brambory oloupeme, nakrájíme na stejné kousky, přelijeme vařící vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme do měkka.
Česnek oloupeme, nakrájíme na plátky a na másle zpěníme.
Vmícháme mouku a uděláme světlou jíšku.
Tu zalijeme vývarem z brambor, přidáme kostku bujonu a vaříme ještě 20 minut.
Nyní vlijeme smetanu a přidáme usekanou pažitku.
Necháme přejít varem.
Do polévky vložíme uvařené brambory.
Při podávání zdobíme zelenou petrželkou.
Necháme-li polévku odležet do druhého dne, je polévka ještě chutnější a více krémovitá.