Kuchařské recepty pro každého

Bramborová česnečka se smetanou

Potřebujeme tyto suroviny:
mletý kmín
2 dl smetany na vaření
sůl
500 g brambor
15 dl vody
1 lžíce pažitky
4 str. česneku
1 slepičí bujón
2 lžíce másla
3 dkg mouky
petrželka
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Brambory oloupeme, nakrájíme na stejné kousky, přelijeme vařící vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme do měkka.
Česnek oloupeme, nakrájíme na plátky a na másle zpěníme.
Vmícháme mouku a uděláme světlou jíšku.
Tu zalijeme vývarem z brambor, přidáme kostku bujonu a vaříme ještě 20 minut.
Nyní vlijeme smetanu a přidáme usekanou pažitku.
Necháme přejít varem.
Do polévky vložíme uvařené brambory.
Při podávání zdobíme zelenou petrželkou.
Necháme-li polévku odležet do druhého dne, je polévka ještě chutnější a více krémovitá.
Bramborová česnečka se smetanou