Kuchařské recepty pro každého

Borůvkový koláč

Potřebujeme tyto suroviny:
250 g polohrubé mouky
125 g moučkového cukru
125 g másla
špetka soli
1 vejce
lžíce strouhanky
na žmolenku: máslo + cukr krupice + hrubá mouka
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Mouku smícháme s cukrem a špetkou soli, přidáme změklý tuk, celé vejce a prohněteme.
Když se tuk spojí s moukou a vejcem, vzniklou směs zapracujeme do jedné těstové koule a trochu prohněteme a pak na chvilku odložíme na chladné místo.
Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Těsto dlaní vtlačíme do formy a na krajích trochu zvedneme.
Takto připravenou formu s těstem propícháme vidličkou na několika místech, zlehka posypeme jemně mletou strouhankou, nasypeme borůvky v dostatečné vrstvě a posypeme žmolenkou.
Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut při 180°C.
Borůvkový koláč
Borůvkový koláč