Kuchařské recepty pro každého

Boršč vesnický

Potřebujeme tyto suroviny:
500 g hovězího masa s kostí
500 g červené řepy
celý černý pepř
1 bobkový list
3 lžíce másla
šťáva z 1 citrónu
1 lžíce rajčatového protlaku
cukr
1 mrkev
1 petržel
1 cibule
300 g bílého zelí
2 lžíce zakysané smetany
petrželová nať
sůl
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Umyté maso zalijeme 1,5 litrem vody, osolíme, přidáme bobkový list a několik kuliček pepře a vaříme 1 hodinu.
V hrnci rozpustíme 2 lžíce másla, vložíme na hranolky nakrájenou oloupanou řepu, přidáme citrónovou šťávu, cukr, sůl, rajčatový protlak a 30 minut podusíme.
Nadrobno nakrájenou cibuli zesklovatíme na zbytku másla, přidáme kolečka mrkve a petržele a 10 minut na mírném ohni smažíme.
Maso vyndáme z vývaru, vykostíme a nakrájíme na kostky.
Do vývaru vložíme zeleninu, nastrouhané zelí a 20 minut povaříme.
Potom přidáme řepu a maso a vše ještě 5 minut povaříme.
Nakonec polévku zahustíme smetanou a posypeme petrželkou.
Boršč vesnický