Kuchařské recepty pro každého

Boršč uzeninový

Potřebujeme tyto suroviny:
200 g zelí
150 g červené řepy
1 mrkev
100 g celeru
100 ml zakysané smetany
80 g vařené uzené plece
60 g klobásy
60 g jemných párků
olej
tymián
2 bobkové listy
2 lžíce protlaku
sůl
petrželová nať
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Zelí omyjeme, otrháme horší vnější listy, pokud je potřeba a nakrájíme na malé kostičky.
Zeleninu očistíme a nakrájíme také na kostičky.
Rozehřejeme olej, zeleninu na něm osmažíme, přimícháme rajčatový protlak, trochu vody a osolíme.
Potom přidáme bobkové listy a trochu tymiánu a necháme na mírném plameni vařit.
Klobásy oloupeme, nakrájíme na plátky nebo na kostičky, vařené maso nakrájíme na malé kousky a párky na nudličky.
Všechny uzeniny a maso opečeme zvlášť na oleji nebo tuku.
Do měkké zeleniny přidáme opečené uzeniny, krátce povaříme a podle chuti dosolíme.
Polévku na talířích ozdobíme lžící smetany a posypeme nasekanou petrželovou natí.
Boršč uzeninový