• 400 g předního hovězího masa
• 100 g mrkve
• 100 g celeru
• 200 g červené řepy
• 100 g bílého hlávkového zelí
• 200 g brambor
• sůl
• 5 kuliček pepře
• 3 kuličky nového koření
• 2 bobkové listy
• 50 g másla
• 50 g hladké mouky
• 2 lžíce rajského protlaku
• 100 g zeleného hrášku
• mletý pepř
• ocet
• cukr
Hovězí maso očistíme, vložíme do osolené vody a přivedeme k varu.
Přidáme celý černý pepř, nové koření a bobkové listy.
Maso na boršč vaříme, dokud není zcela měkké.
Kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme nadrobno.
Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na nudličky.
Očištěné zelí nastrouháme.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Měkké maso vyjmeme z hrnce a nakrájíme na kostičky, vývar přecedíme a znovu uvedeme do varu.
Do vývaru dáme všechnu zeleninu a vaříme doměkka.
Z másla a mouky připravíme jíšku.
Do polévky vmícháme rajský protlak a zahustíme ji jíškou.
Boršč zvolna vaříme 15 minut, těsně před koncem vaření do něj vsypeme hrášek a vložíme pokrájené maso.
Nakonec dochutíme solí, pepřem, octem a cukrem.