Kuchařské recepty pro každého

Boršč saratovský

Potřebujeme tyto suroviny:
2 velké červené řepy
40 dkg bílého hlávkového zelí
4 brambory
2 mrkve
2 cibule
2 petržele
16 dkg rajčatového protlaku
10 dkg tuku
2 lžičky cukru
2 lžíce 3% octa
sůl
10 dkg smetany
zelená petrželka
4 l masového vývaru
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Řepu omyjeme, očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.
Zalijeme trochu vývarem, aby byla řepa lehce namočená, přidáme rajčatový protlak, ocet, tuk a dusíme řepu do změknutí.
Zelí nakrájíme na nudličky, brambory na tenké plátky, které ještě rozkrájíme na malé obdélníčky (1x1,5 cm).
Vložíme do hrnce, zalijeme vývarem a vaříme.
Na pánvi připravíme zahušťovací směs.
Očištěnou mrkev a petržel nastrouháme na jemném struhadle.
Cibuli nakrájíme na půlkolečka a osmažíme na tuku.
Přidáme nastrouhanou mrkev a petržel a doosmažíme.
Do hrnce s vývarem s vařeným zelím a bramborami přidáme dušenou řepu a zahušťovací směs a vše zamícháme.
Vaříme ještě 5 až 10 minut, po té boršč dochutíme cukrem a solí.
Boršč podáváme se smetanou a ozdobený zelenou petrželkou.
Boršč saratovský