Kuchařské recepty pro každého

Boršč pravý

Potřebujeme tyto suroviny:
40 dkg skopového masa
20 dkg červené řepy
30 dkg čerstvého bílého zelí
25 dkg brambor
2 mrkve
1 malá petržel
1 cibule
2 stroužky česneku
5 dkg rajčatový protlak
3 dkg másla
ocet
sůl
petrželka nebo kopr
kyselá hustá smetana
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Maso očistíme, omyjeme, lehce naklepeme, vložíme do hrnce, zalijeme 1,5 litrem vody, přikryjeme poklicí a při mírné teplotě uvaříme maso do měkka (cca 1-1,5 hod).
Měkké maso vyjmeme a vývar přecedíme.
Zelí nakrájíme na hrubší kousky, kořenovou zeleninu a cibuli na nudličky a brambory na kostky.
Na pánvi rozehřejeme tuk, přidáme nakrájenou zeleninu a osmahneme.
Vložíme ji do připraveného vroucího vývaru, přidáme vařenou červenou řepu nakrájenou na kostičky, bobkový list, pepř, 1 lžíci octa, sůl a vaříme 20 minut.
Hotový boršč ochutíme rozetřeným česnekem, přidáme nakrájené maso a rozsekanu petrželku nebo kopr.
Boršč podáváme s kyselou smetanou.
Boršč pravý